فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 95، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید خاکباز، محمدسعید خانجانی، سید جلال یونسی*، محمدرضا خدایی اردکانی، محمدهادی صافی، سمانه حسین زاده صفحات 2-27

    اهداف :

    اسکیزوفرنیا ناتوان کننده ترین اختلال روان پزشکی است و مبتلایان به این اختلال دارای بیشترین پذیرش بستری در بخش های روان پزشکی هستند. اگرچه خط اول درمان داروست، اما بسیاری از بیماران پاسخ درمانی مطلوبی دریافت نمی کنند و پس از برطرف شدن علایم حاد باز هم علایم روان پریشی و دشواری های تنظیم هیجانی را تجربه می کنند. درمان شناختی رفتاری در کنار دارودرمانی یک درمان کمکی برای بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیاست که برای هدف قراردادن علایم روان پریشی باقی مانده تدوین شده است. هدف این مطالعه تعیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر علایم مثبت و منفی و تنظیم هیجانی مبتلایان به اختلالات طیف اسکیزوفرنیا بود.

    روش بررسی :

    طرح آزمایشی مطالعه تک موردی از نوع AB (فاز خط پایه و مداخله) همراه با فاز پیگیری بود که علاوه بر درمان روتین، جلسات درمان شناختی رفتاری برای شرکت کنندگان برگزار شد. شرکت کنندگان در مطالعه حاضر، بیماران بستری شده در مرکز آموزشی، درمانی و پژوهشی روان پزشکی رازی شهر تهران بودند که بر اساس معیارهای ورود انتخاب شدند. 30 شرکت کننده به صورت در دسترس انتخاب شدند و از بین آن ها 5 شرکت کننده به صورت تصادفی در جلسات مداخله گمارش شدند و با مقیاس های علایم مثبت و منفی کی، فیزبین و اوپلر (1986) و دشواری در تنظیم هیجانی گراتز و رومر (2004) در 3 فاز خط پایه، فاز مداخله و فاز پیگیری ارزیابی شدند. جلسات درمان برگرفته از پروتکل درمان شناختی رفتاری برای علایم روان پریشی تالیف لورا اسمیت و همکاران (2003) بود. برای تحلیل داده ها از شاخص های ناهمپوشی همه جفت ها، درصد داده های ناهمپوش، درصد همه داده های ناهمپوش، درصد داده های افزون بر میانه، اندازه اثر d کوهن و درصد بهبودی و برای تفسیر داده ها از نمودار دیداری استفاده شد. 

    یافته ها :

    نتایج نشان داد اندازه اثر علایم مثبت و منفی در فاز مداخله نسبت به فاز خط پایه در شرکت کننده اول تا پنجم به ترتیب 1/6، 3/2، 1/9 و 2/4 برآورد شد که فقط اندازه اثر شرکت کننده دوم و سوم بزرگ بود. اندازه اثر مولفه تنظیم هیجانی در شرکت کننده اول تا پنجم به ترتیب  2/8، 1/2، 1/1، 2/2 و 1/9 برآورد شد که اندازه اثر شرکت کننده دوم بزرگ و دیگر شرکت کنندگان متوسط بود. یافته های این مطالعه نشان داد طی مراحل پس از درمان و پیگیری، بیمارانی که درمان شناختی رفتاری دریافت کردند اگرچه علایم روان پریشی مثبت و منفی و دشواری در تنظیم هیجانی را همچنان تجربه می کردند، اما این علایم نسبت به فاز خط پایه کاهش یافته بود، همچنین درصد بهبودی آن ها ناچیز بود.

    نتیجه گیری :

    تحلیل داده ها نشان داد اگرچه درمان شناختی رفتاری در کاهش علایم روان پریشی مثبت و منفی و بهبود تنظیم هیجانی بیماران اثربخش است، اما داده های حاصل از اندازه اثر d کوهن و شاخص های بهبودی یافته ها به لحاظ بالینی معنادار نیست. در واقع بیمارانی که درمان شناختی رفتاری را دریافت کردند اگرچه در علایم روان پریشی و دشواری در تنظیم هیجانی بهبودی اندکی نشان دادند، اما نتوانستند دستاوردهای درمانی را در فاز پیگیری حفظ کنند.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، اسکیزوفرنیا، علائم مثبت و منفی، تنظیم هیجانی
  • الهام خادم حمزه ئی، زهرا مرتضوی، رویا نجفی وثوق، حجت الله حق گو، سعیده سادات مرتضوی* صفحات 28-41

    اهداف:

     اختلال استرس پس از سانحه یکی از اختلالات اضطرابی است که در اثر رویدادی خاص ایجاد می شود که این رویداد خاص می تواند وقایع فاجعه آمیز (بلایای طبیعی، جنگ، حبس در اردوگاه کار اجباری) و یا نا ملایمات عادی تر (مرگ بستگان، طلاق، کیف زنی) باشد. از آنجاکه بیماران بهبود یافته از کووید در معرض چنین رویدادهایی قرار دارند، این پژوهش با هدف تعیین میزان شیوع اختلال استرس پس از سانحه در این گروه انجام شد.

    روش بررسی:

     مطالعه از نوع مقطعی، تحلیلی توصیفی و جامعه آماری شامل بیماران بهبود یافته از کووید-19 در فاصله آبان تا بهمن ماه سال 1400در شهر همدان بود که از بین آن ها براساس روش نمونه گیری تصادفی ساده و با توجه به جدول کرجسی و مورگان 185 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه جمعیت شناختی و پرسش نامه اختلال استرس پس از سانحه (می سی سی پی) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون من ویتنی و آزمون کراسکال والیس انجام شد. 

    یافته ها :

    نتایج نشان داد در افراد بهبود یافته از کووید-19، میانگین نمره اختلال استرس پس از سانحه 17/37±80/37 بود. ارتباط متغیرهای جمعیت شناختی جنسیت (0/01=P)، تحصیلات (0/039=P)، شغل (0/24=P) و تاهل (0/62=P)، سن (0/048=P)، وزن (0/047=P)، قد (0/023=P) با اختلال استرس پس از سانحه گزارش شد.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد 2/76 درصد افراد بهبود یافته از کووید-19 در معرض اختلال استرس پس از سانحه با شدت متوسط و بالا قرار داشتند. بنابراین تکنیک های کاهش اضطراب از ویروس کرونا توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، اختلال اضطرابی، کووید-19
  • محمدباقر مشاهری فرد، مهدی مطیفی فرد، نوید طاهری* صفحات 42-55

    اهداف:

     استیوارتریت یکی از شایع ترین بیماری های مفصل زانو است. این بیماری یک اختلال چند عاملی، التهابی و تخریبی مفصل است که بافت های سینوویال و غضروف مفصلی را درگیر می کند و باعث ایجاد درد دایمی، محدودیت عملکردی و کاهش کیفیت زندگی بیماران می شود. در موارد پیشرفته این بیماری، جراحی تعویض کامل مفصل زانو به منظور کاهش درد و بهبود عملکرد این بیماران انجام می شود. وجود درد پس از این جراحی، یک نگرانی اصلی است که کیفیت زندگی این افراد را کاهش می دهد. یکی از علل درد پس از جراحی در این بیماران، دردهای خارج مفصلی و درگیری سیستم عضلانی اسکلتی است که شایع ترین علت آن، درد ناشی از نقاط ماشه ای فعال است. سوزن خشک یکی از روش های غیر فعال کردن نقاط ماشه ای است. هدف از انجام مطالعه حاضر ، بررسی اثرات سوزن خشک بر روی شدت درد و عملکرد بیماران دارای نقاط ماشه ای فعال در عضلات اطراف زانو پس از جراحی تعویض کامل مفصل زانو بود.

    روش بررسی :

    این تحقیق یک مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی قبل و بعد بود. در این مطالعه 49 بیمار مرد یا زن با دامنه سنی 55 تا 80 سال که حداقل 3 ماه از عمل جراحی تعویض کامل مفصل زانوی آن ها گذشته بود و هنوز از درد شکایت داشتند توسط پزشک متخصص ارتوپد پس از بررسی معیارهای ورود و خروج، به این مطالعه ارجاع شدند. پس از بررسی محقق اول از نظر معیارهای ورود و خروج و وجود نقاط ماشه ای فعال در عضلات اطراف زانو شامل کواردی سپس، هامسترینگ وگاستروسولیوس، 27 بیمار واجد شرایط شناسایی شدند. میزان درد در این بیماران، قبل، یک هفته و یک ماه پس از سوزن خشک بر اساس مقیاس خطی دیداری درد و عملکرد بیماران بر اساس پرسش نامه کووس اندازه گیری و مقایسه شد.

    یافته ها :

    نتایج این مطالعه نشان دهنده وجود اختلاف معناداری بین میزان درد قبل از سوزن خشک (8/9± 57/2) و 1 هفته بعد از سوزن خشک (10/8± 33/6) با P<0/001 هستند. همچنین اختلاف معنی داری بین عملکرد بیماران قبل از سوزن خشک (11/9±47/5) و یک هفته بعد از سوزن خشک (10/6± 42/3) با P<0/006 مشاهده شد. بین درد یک هفته پس از سوزن خشک و یک ماه پس از آن و عملکرد، یک هفته پس از سوزن خشک و یک ماه پس از آن اختلاف معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری :

    انجام یک جلسه سوزن خشک بر روی نقاط ماشه ای فعال عضلات اطراف زانو پس از جراحی تعویض کامل مفصل، باعث کاهش درد و بهبود عملکرد بیماران می شود.

    کلیدواژگان: سوزن زدن خشک، نقاط ماشه ای فعال، درد، جراحی تعویض کامل مفصل زانو
  • محسن نیازی، علی فرهادیان، ندا خداکرمیان گیلان*، آزاد امیدوار صفحات 56-75

    اهداف:

     تعداد زیادی از افراد معلول در سراسر جهان وجود دارند و این موجب شده تدابیر گوناگونی در سطح ملی و بین المللی در ‍ زمینه حقوق افراد معلول صورت گیرد. حمایت از حقوق افراد معلول در چارچوب اسناد بین المللی بحث مهمی است که سال هاست بررسی شده است. هدف از این پژوهش تبیین ابعاد حقوق افراد معلول در ایران است. 

    روش بررسی:

     در این پژوهش از روش فراترکیب استفاده شده است و جامعه آماری پژوهش مقالات استخراج شده از پایگاه های مختلف پژوهشی از جمله مگیران، نورمگز، مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری، پایگاه اطلاعاتی علم نت، نمامتن، سیویلیکا، پورتال علوم انسانی بودند. در پژوهش حاضر براساس معیارهایی مانند بررسی عنوان، چکیده، محتوا و سنجش کیفیت مطالعات، نهایتا 14 مقاله برای تحلیل نهایی انتخاب شدند. علاوه بر این، چارچوب زمانی این پژوهش از سال 1388 تا 1399 است. همچنین در این پژوهش از روش 7 مرحله ای بارسو و ساندوسکی (2007) به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش استفاده شده است.

    یافته ها :

    از مهم ترین حقوق معلولین اشتغال، ارزش و کرامت انسانی، آموزش، تعلق مکانی، طراحی مناسب مبلمان شهری، حق دسترسی به خدمات بهداشتی، رفع تبعیض اجتماعی، تفریح و فراغت، تامین اجتماعی، آزادی و حمل و نقل است که با بررسی و ادغام یافته های اولیه در این پژوهش، پس از رفت و برگشت میان زمینه های فرعی، 7 زمینه اصلی حقوق افراد معلول به دست آمد که شامل حقوق فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، معماری و شهرسازی، اجتماعی، پزشکی و حقوقی است. در این پژوهش نسبت روایی محتوایی و شاخص روایی محتوایی بررسی شدند. جهت محاسبه این نسبت از نظرات 8 نفر از متخصصین در این زمینه استفاده شده است و در رابطه با نسبت روایی محتوایی باید گفت برای همه ابعاد قابل قبول است. به منظور سنجش پایایی مدل طراحی شده از شاخص کاپا استفاده شده است. مقدار ضریب کاپا 87 درصد محاسبه شده است که با توجه به وضعیت شاخص کاپا، توافق در سطح عالی قرار گرفته است.

    نتیجه گیری:

     از حیث حقوقی، افراد معلول دارای حقوق فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، معماری و شهرسازی، اجتماعی، پزشکی و حقوقی هستند. دیدگاه های متفاوت و منفی از سوی مدیران و افراد جامعه باعث شده حقوق معلولین تا حدودی نادیده انگاشته شود. عدم شناخت صحیح نسبت به افراد معلول و به دنبال آن به حاشیه رانده شدن، پیامدهای منفی را به بار خواهد آورد. شناخت صحیح از این پدیده و آگاهی از توانمندی افراد معلول گام موثری در جهت توسعه یک کشور است. بیشتر افراد معلول برای دست یابی به حقوق اساسی اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی خود دور نگه داشته شده اند و این بی عدالتی به وسیله کلیشه ها، نگرش ها و تبعیض های ناروا تقویت و فراگیر شده است. شایسته است که با تغییر دید جامعه بین الملل، دولت و شهروندان، افراد توان خواه در کنار سایر افراد بتوانند زندگی عادلانه ای داشته باشند. دولت ایران می تواند در زمینه انواع حقوق افراد معلول، با تصویب و اجرای قوانین به افراد معلول کمک کنند.

    کلیدواژگان: افراد معلول، ارزیابی ناتوانی، بیمه از کارافتادگی، مطالعات مربوط به معلولیت
  • مهسا کاویانی بروجنی*، محمدتقی کریمی، کیوان شریف مرادی، حسین اکبری اقدم صفحات 76-95

    اهداف :

    استیوآرتریت زانو یکی از رایج ترین اختلالات سیستم اسکلتی عضلانی است که به کاهش تعادل و افزایش خطر زمین خوردن در افراد مبتلا منجر می شود. بیمارانی که دچار زمین خوردگی می شوند، چه دچار آسیب بشوند و یا نشوند، دچار ترس از زمین خوردگی مجدد شده و بنابراین فعالیت های عملکردی خود را به منظور جلوگیری از زمین خوردگی مجدد احتمالی محدود می کنند. این امر موجب محدود شدن سطح تحرک بیماران، ضعف عضلانی و افزایش خطر زمین خوردن در آینده می شود. بررسی ارتباط بین تعادل و ترس از زمین خوردن در بیماران دچار استیوآرتریت زانو می تواند به تشخیص مکانیسم ناتوانی و زمین خوردگی در این بیماران و نهایتا یافتن روش درمانی موثر جهت کاهش زمین خوردگی ایشان کمک کند. مطالعات پیشین، تعادل بیماران دچار استیوآرتریت زانو را با استفاده از روش های بالینی و غالبا در وضعیت ایستایی (ایستاتیک) سنجیده و ارتباط آن را با ترس از زمین خوردگی بررسی کرده اند. .ضمن آنکه تعادل بیماران طی راه رفتن توسط سیستم های ارزیابی تعادل پویا بررسی نشده است. بنابراین هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تعادل پویای (دینامیک) بیماران دچار استیوآرتریت زانو در مقایسه با افراد سالم (منحصرا طی راه رفتن و بر اساس نوسانات مرکز ثقل بدن) و ارزیابی تعادل ایستایی با استفاده از پارامترهای بیومکانیکال (نوسانات مرکز فشار کف پایی) و و ارتباط آن با ترس از زمین خوردگی است.

    روش بررسی :

    مطالعه حاضر یک پژوهش مقطعی توصیفی است. 15 بیمار دچار استیوآرتریت خفیف تا متوسط زانو با میانگین سنی 22/3±50 و 15 فرد سالم که از لحاظ متغیرهای مخدوش کننده با گروه بیمار تطبیق داده شدند ، در مطالعه حاضر شرکت کردند. تعادل ایستایی بیماران با استفاده از صفحه نیروی کیستلر و بر اساس نوسانات مرکز فشار کف پایی در دو جهت قدامی خلفی و داخلی خارجی و تعادل پویای بیماران طی راه رفتن و بر اساس ارتباط بین مرکز ثقل بدن و سطح اتکای بدن در دو جهت قدامی خلفی و داخلی خارجی بررسی شد. به منظور ثبت متغیرهای تعادل ایستایی و پویا از سیستم آنالیز حرکت مجهز به 7 دوربین و صفحه نیروی کیستلر استفاده شد. همچنین به منظور مدل سازی سگمان های بدن، خروجی نرم افزار آنالیز حرکت به نرم افزار Visual 3D انتقال داده شد. جهت سنجش ترس از زمین خوردگی از مقیاس کارآمدی افتادن بین المللی استفاده شد. . توزیع نرمال داده ها با آزمون شاپیروویلک بررسی شد. به منظور مقایسه تعادل بیماران و افراد سالم از آزمون تی 2 نمونه مستقل و جهت بررسی ارتباط بین پارامترهای تعادل ایستایی و پویا و ترس از زمین خوردگی از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها :

    مطالعه حاضر نشان داد بیماران دچار استیوآرتریت زانو طی ایستادن و راه رفتن تعادل کمتری نسبت به افراد سالم دارند (0/05> P). همچنین براساس نتایج، ارتباط مستقیمی بین نوسانات مرکز فشار کف پایی در جهت قدامی خلفی و ترس از زمین خوردگی وجود دارد، هرچند این ارتباط از لحاظ آماری معنادار نبود (P=0/123 و r=0/416). همچنین ارتباطی بین دیگر پارامترهای مرکز فشار بدن و مقیاس مقیاس بین المللی کارآمدی افتادن حاصل نشد (P=0/05 و r=0). ارتباط بین نوسانات مرکز ثقل بدن در جهت قدامی خلفی و داخلی خارجی و مقیاس بین المللی کارآمدی افتادن به ترتیب برابر با 0/309 و 0/123- تعیین شد و این ارتباط از لحاظ آماری معنادار نبود (0/05> P).

    نتیجه گیری :

    بر اساس نتایج حاصل از مطالعه حاضر، ارتباط معناداری بین متغیرهای تعادل ایستایی و پویای افراد دچار استیوآرتریت خفیف تا متوسط زانو (بر اساس متغیرهای مرکز فشار کف پایی و مرکز ثقل بدن) و مقیاس ترس از زمین خوردگی وجود ندارد. بنابراین به نظر می رسد به منظور بهبود توانایی های عملکردی این بیماران، درمانگر باید بر دیگر پارامترهای اثرگذار بر زمین خوردگی مثل کاهش درد، بهبود قدرت عضلانی و حس عمقی تمرکز کند. پیشنهاد می شود مطالعات آینده دامنه های سنی بیشتری از افراد سالمند را ارزیابی کند و علاوه بر بررسی هم زمان فاکتورهای موثر بر زمین خوردگی بیماران (همچون درد، حس عمقی، بینایی، قدرت عضلاتی)، تعادل را هم بر اساس تست های آزمایشگاهی و هم ارزیابی های بالینی بسنجد.

    کلیدواژگان: تعادل ایستگاهی، تعادل پویا، ترس از زمین خوردگی، استئوآرتریت زانو
  • مژگان فرهبد، ایروان مسعودی اصل*، سید جمال الدین طبیبی، محمد کمالی صفحات 96-113

    اهداف:

     با توجه به افزایش تعداد افراد دارای ناتوانی و کمبود آگاهی از روش های پیشگیری از ناتوانی در کشورهای در حال توسعه، ایجاد ساختار توان بخشی مناسب و ارایه خدمات مناسب از اهداف مهم نظام سلامت به شمار می رود. انجام مطالعات تطبیقی، یکی از روش های پژوهش در بازنگری ساختار توان بخشی در نظام سلامت کشور است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تطبیقی ساختار توان بخشی در نظام سلامت ایران با 5 کشور دیگر است. 

    روش بررسی:

     این پژوهش، یک مطالعه تطبیقی است که در سال 1400 انجام شد. در این مطالعه، نمونه گیری به صورت هدفمند بوده و 5 کشور آلمان، ژاپن، کانادا، ترکیه و آفریقای جنوبی به لحاظ مولفه های سازمانی و مدیریت بهداشت، مولفه های مالی، مولفه های قانونی، مولفه های اجتماعی و مولفه های سیاست گذاری با ایران مقایسه شدند. برای گردآوری داده ها از پایگاه های اطلاعاتی معتبر و سایر منابع مرتبط در زمینه ساختار توانبخشی استفاده شد. در این مطالعه، داده ها با استفاده از مدل آموزش تطبیقی بردی در 4 مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها در قالب جدول تطبیقی مقایسه شدند.

    یافته ها :

    یافته ها حاکی از این بود که به لحاظ سازمانی و مدیریت بهداشت، وزارت بهداشت مسیولیت مدیریت بهداشت و توان بخشی را برعهده دارد، اما در ایران علاوه بر وزارت بهداشت، سازمان بهزیستی، هلال احمر، بنیاد شهید و آموزش و پرورش استثنایی نیز در مدیریت امور توان بخشی نقش دارند. مسایل و مشکلات مالی، از موانع قابل توجه در دسترسی افراد دارای ناتوانی به خدمات توان بخشی در بین این کشورهاست و در ایران نیز بخش زیادی از این هزینه ها از جیب خانواده ها پرداخت می شود. از نظر مولفه های قانونی در ایران نیز مانند سایر کشورها، قوانین و مقررات مشخصی برای ارایه خدمات به افراد دارای ناتوانی وجود دارد. ولی گاهی این قوانین و مقررات به خوبی اجرا نمی شود. به لحاظ اجتماعی، ایران کشوری با جمعیت رو به سالمندی، پذیرای مهاجرین و دارای فرهنگ های متنوع است و دسترسی تمام افراد نیازمند توان بخشی در این جمعیت بالا به خدمات مورد نیاز با محدودیت مواجه است. به لحاظ مولفه سیاست گذاری نیز فرایند تنظیم سیاست ملی سلامت مستلزم بررسی است و درصورت لزوم، تغییر در سیاست های موجود نظام سلامت نیاز است.

    نتیجه گیری :

    وجود جایگاه مشخص برای توان بخشی در نظام سلامت ایران، ارایه خدمات و مدیریت امور توان بخشی توسط یک سازمان واحددهمچون وزارت بهداشت و همچنین اجرای صحیح قوانین و سیاست گذاری ها، می تواند به بهبود بخش ساختاری و مدیریت نظام سلامت و توان بخشی منجر شود. باید موانع و مشکلات مالی موجود بر سر راه خدمات توان بخشی کاسته شود و دولت و بیمه ها بخش اعظم هزینه های مربوط به خدمات توانبخشی را تحت پوشش قرار دهند. همچنین بازنگری در تنظیم سیاست های ملی سلامت و قانون گذاری ها باید به گونه ای باشد که به بهبود دسترسی تمام افراد دارای ناتوانی به خدمات سلامت و توانبخشی منجر شود. بنابراین ضروری است که بازنگری و اصلاح اساسی در ساختار، قوانین و فرایندهای ارایه خدمات توان بخشی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: توان بخشی، نظام سلامت، مطالعه تطبیقی، ناتوانی
  • آرزو حسن وند، اکبر دارویی*، سمیرا آقادوست، پیمان دبیرمقدم، عنایت الله بخشی صفحات 114-131

    اهداف:

     امروزه جراحی لیزری به عنوان یکی از اولین گزینه های کنترل و درمان سرطان اولیه حنجره محسوب می شود و اختلال صدا جزء عوارض گریزناپذیر این شیوه درمانی است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه عملکرد صوتی بیماران مبتلا به سرطان اولیه حنجره پس از جراحی لیزری، با افراد سالم دارای کیفیت بهنجار صدا، به کمک تحلیل آکوستیک و شاخص معلولیت صدا و نیز بررسی همبستگی نتایج این دو ارزیابی در هر یک از گروه ها صورت گرفت.

    روش بررسی:

     مطالعه حاضر پژوهشی توصیفی همبستگی و مقایسه ای است که به شیوه مقطعی و با استفاده از نمونه گیری در دسترس به مقایسه عملکرد صوتی 2 گروه متشکل از 60 مرد (با میانگین سنی 5/170± 59/18 سال) مبتلا به سرطان اولیه حنجره و تحت جراحی لیزری به عنوان گروه بیماران و 60 مرد (با میانگین سنی 5/491± 56/68 سال) با کیفیت صوتی بهنجار بدون هرگونه سابقه اختلال صدا به عنوان گروه کنترل پرداخته است. عملکرد صوتی شرکت کنندگان با استفاده از پارامترهای آکوستیک (شامل جیتر، شیمر، نسبت هارمونی به نویز، فرکانس پایه، برجسته ترین قله تعدیل شده سپستروم) و نسخه 30 گویه ای و فارسی پرسش نامه شاخص معلولیت صدا (شامل نمره کل و نمرات خرده مقیاس های جسمی، عاطفی و عملکردی) ارزیابی شد. سپس مقادیر به دست آمده با استفاده از نسخه 20 نرم افزار آماری SPSS، شاخص های آمار توصیفی، آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، تی مستقل و آزمون همبستگی پیرسون در سطح معناداری 0/05>P موردبررسی قرار گرفت.

    یافته ها :

    نتایج نشان می دهد پارامترهای تحلیل آکوستیک و شاخص معلولیت صدا در گروه تحت جراحی لیزری با گروه کنترل تفاوت معنادار دارد (0/001>P). همچنین در گروه بیماران همبستگی معنادار مستقیم بین پارامترهای جیتر و شیمر با نمره کل و خرده مقیاس جسمی، همبستگی معنادار معکوس بین نسبت هارمونی به نویز و نمره کل و نمرات خرده مقیاس های عملکردی و جسمی و نیز برجسته ترین قله تعدیل شده سپستروم با نمره کل و نمرات خرده مقیاس های شاخص معلولیت صدا وجود دارد (0/05>P). به علاوه در گروه کنترل رابطه معناداری بین پارامترهای آکوستیک و خرده مقیاس های شاخص معلولیت صدا وجود ندارد (0/05>P).

    نتیجه گیری:

     یافته های حاصل از تحلیل آکوستیک و شاخص معلولیت صدا نشان دهنده اختلال در عملکرد صوتی و کاهش کیفیت زندگی وابسته به صدا در بیماران مبتلا به سرطان اولیه حنجره پس از جراحی لیزری است. همچنین وجود همبستگی معنادار بین نمرات شاخص معلولیت صدا و پارامترهای تحلیل آکوستیک به ویژه تحلیل سپسترال در گروه بیماران بر لزوم توجه به ارزیابی های فرکانس وابسته اشاره دارد. از این رو در مجموع نتایج مطالعه حاضر، بر سنجش همه جانبه عملکرد صوتی، ارایه برنامه های صوت درمانی پس از جراحی و توجه به وجوه مختلف کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان اولیه حنجره پس از جراحی لیزری تاکید می کند.

    کلیدواژگان: تحلیل آکوستیک، شاخص معلولیت صدا، جراحی لیزری، سرطان حنجره
  • ژاله حیدری، غلامرضا امینیان، اکبر بیگلریان، مریم شکر پور، محمدعلی مردانی* صفحات 132-149

    اهداف:

     در طول بارداری تغییرات فیزیکی و هورمونی که در بدن زنان باردار اتفاق می افتد به ناراحتی های اسکلتی، عضلانی و درد کمر و لگن در طول دوره بارداری منجر می شود. در صورت ایجاد آسیب در مکانیسم عضلات لگنی مفصل ثبات کمتری داشته و بیشتر در معرض نیروهای برشی قرار می گیرد و به تغییر در الگوی فعالیت عضلات ناحیه کمری و لگن و افزایش فعالیت عضلانی به منظور جبران نیروهای قدامی و گشتاورهای خمشی ناشی از افزایش حجم شکم و ایجاد تطابق پاسچرال منجر می شود. در مطالعات گذشته، فعالیت عضلات لگنی در آزمون بالا آوردن فعال اندام تحتانی در زنان باردار بدون استفاده و با استفاده از کمربند لگنی ارزیابی شدند. این نوع کمربندها در سطح حلقه لگنی بسته می شدند و ناحیه کمری را به طور کامل حمایت نمی کردند. کمربند کمری لگنی می تواند تا زیر زاویه تحتانی استخوان کتف گسترش یابد، ناحیه کمری را به طور کامل دربر گیرد و کمر و لگن را به طور هم زمان حمایت کند. در نتیجه در مقایسه با یک کمربند لگنی، کل تنه به عنوان یک واحد عمل می کند. بنابراین با توجه به اینکه تا به حال تاثیر کمربند کمری لگنی بر فعالیت عضلات لگن حین آزمون بالا آوردن فعال اندام تحتانی در زنان باردار با درد کمر و لگن در مطالعات ارزیابی نشده است، مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر کمربند کمری لگنی با کمربند لگنی در فعالیت عضلات لگن در حین انجام آزمون بالا آوردن فعال اندام تحتانی در زنان باردار با درد کمر و لگن انجام شد.

    روش بررسی:

     این مطالعه، یک مطالعه کارآزمایی بالینی بود که در آن 48 زن باردار با درد کمر و لگن مرتبط با بارداری مراجعه کننده به درمانگاه تخصصی و فوق تخصصی کوثر شهر اراک با توجه به معیارهای ورود و خروج مطالعه بررسی شدند. روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری دردسترس بود. تمامی شرکت کنندگان فرم رضایت نامه کتبی را تکمیل کردند سپس به صورت تصادفی ساده به 3 گروه کمربند کمری لگنی (14 نفر)، کمربند لگنی (14 نفر) و کنترل (20 نفر) تقسیم شدند. ابتدا پرسش نامه جمعیت شناختی برای افراد شرکت کننده تکمیل شد و فعالیت عضلانی عضلات لگنی با استفاده از الکترومایوگرافی سطحی در حین آزمون بالا آوردن فعال اندام تحتانی، در ابتدای مطالعه و 3 هفته پس از تجویز کمربندها ارزیابی شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS  نسخه 26 استفاده شد و سطح معنی داری برابر 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     3 هفته پس از مداخله، در حین انجام بالا آوردن فعال اندام تحتانی، فعالیت عضلات رکتوس فموریس راست، رکتوس فموریس چپ، بایسپس فموریس راست و بایسپس فموریس چپ در هر دو گروه استفاده کننده از کمربند کاهش یافت و در گروه کنترل افزایش یافت. فعالیت عضلات بایسپس فموریس راست و بایسپس فموریس چپ در گروه کمربند کمری لگنی نسبت به گروه کمربند لگنی کاهش معنادار یافت (0/001).

    نتیجه گیری:

     3 هفته پس از مداخله، فعالیت عضلات رکتوس فموریس و بایسپس فموریس در حین انجام آزمون بالا آوردن فعال اندام تحتانی در هر دو گروه استفاده کننده از کمربند لگنی و کمری لگنی کاهش یافت و در گروه کنترل افزایش یافت که نشان دهنده تاثیر هر دو کمربند لگنی و کمری لگنی در بهبود فعالیت عضلات لگنی بود. با این حال، به نظر می رسد کمربند کمری لگنی تاثیر بیشتری در بهبود فعالیت عضلات بایسپس فموریس در مقایسه با کمربند لگنی در حین آزمون بالا آوردن فعال اندام تحتانی داشته است.

    کلیدواژگان: بارداری، درد لگن، بالا آوردن فعال اندام تحتانی، فعالیت عضلانی، کمربند
|
  • Hamid Khakbaz, MohammadSaeed Khanjani, Seyyed Jallal Younesi*, MohammadReza Khodaie Ardakani, MohammadHadi Safi, Samaneh Hosseinzadeh Pages 2-27
    Objective

    Schizophrenia is the most debilitating psychiatric disorder with the highest psychiatric ward admission rate. Drug therapy is the first line of treatment. However, it does not result in appropriate therapeutic responses in many patients, and they experience emotional regulation difficulties and psychosis symptoms after initial symptom resolution. Cognitive-behavioral therapy (CBT) is currently an adjuvant treatment besides drug therapy to target the persistent symptoms of psychosis. The present study aims to determine the effectiveness of CBT on the positive and negative symptoms and emotional regulation of those suffering from schizophrenia spectrum disorders.

    Materials & Methods

    The research design was single-subject and of the AB type (baseline and intervention) with a follow-up phase. Besides the routine therapy sessions, CBT sessions were held for the study participants. They were patients admitted to Razi Educational and Therapeutic and Research Psychiatric Center in Tehran City, Iran, who were selected based on the inclusion criteria. Thirty patients were selected with convenience sampling, and 5 were randomly placed in the CBT group. They were evaluated with the scales of positive and negative symptoms of Kay, Fiszbein, and Opler (1986) and difficulties in emotional regulation by Gratz and Roemer (2004) in the baseline, intervention, and follow-up phases. The treatment sessions were planned based on the CBT protocol developed by Laura Smith, Paula Nathan, Uta juniper, Patrick Kingsep, and Louella Lim (2003). Non-overlap of all pairs (NAP), percentage of non-overlapping data (PND), percentage of all non-overlapping data (PAND), percentage of data points exceeding the median (PEM), Cohen’s d effect size, and improvement percentages were used to analyze the data, and visual graphs were used for data presentation.

    Results

    The outcomes showed that in the intervention phase, compared to the baseline phase, the effect sizes of the positive and negative symptoms in the first to fifth participants were 1.6, 3.1, 3.2, 1.9, and 2.4, respectively. Only the effect sizes of the second and third participants were large. The effect sizes of the emotional regulation factor in the first to fifth participants were 2.8, 1.2, 1.1, 2.2, and 1.9, respectively. The effect size of the second participant was large, and the rest were average. The findings of this study showed that during the post-therapy and follow-up stages, while patients who had received CBT still experienced positive and negative symptoms of psychosis and difficulties in emotional regulation; these symptoms decreased in comparison with the baseline phase. Furthermore, their improvement percentages were not significant.

    Conclusio

    n Data analysis showed that although CBT is effective in reducing positive and negative psychotic symptoms and improving the emotional regulation of patients, the data obtained from Cohen’s d effect size and recovery indices showed that the results are not clinically significant. In other words, although the patients who received CBT showed a slight improvement in psychotic symptoms and difficulty in emotional regulation, they could not maintain the therapeutic gains in the follow-up phase.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, Schizophrenia, Positive, negative symptoms, Emotion regulation
  • Elham Khadem Hamzeii, Zahra Mortazavi, Roya Najafivosough, Hojjat Allah Haghgoo, Saideh Sadat Mortazavi* Pages 28-41

    Objective:

     Post-traumatic stress disorder (PTSD) is one of the anxiety disorders caused by a specific event, which can be catastrophic events (natural disasters, war, imprisonment in a forced labor camp) or everyday adversities (death of relatives, divorce, carrying bags). Since patients who have recovered from COVID-19 are exposed to such events, this research was conducted to determine the prevalence of PTSD in this group.

    Materials & Methods 

    This study was cross-sectional. The statistical population included all patients who recovered from COVID-19 between November 2021 and February 2022 in Hamedan City, Iran; based on Krejcie and Morgan’s sample size table, 185 patients were selected by simple random sampling method. The research tool was the demographic questionnaire and the Mississippi post-traumatic stress disorder questionnaire (Mississippi PTSD); the data were analyzed using the Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests.

    Results 

    The results showed that the Mean±SD score of PTSD was 80.37±17.37 in the subjects who recovered from COVID-19. The relationship between the demographic variables of gender (P=0.01), education (P=0.039), occupation (P=0.24), marriage (P=0.62), age (P=0.048), weight (P=0.047), height (P=0.023) with PTSD were reported.

    Conclusion

    The results showed that 76.2% of people who recovered from COVID-19 were exposed to PTSD with moderate and high severity; therefore, techniques to reduce anxiety from the coronavirus are recommended.

    Keywords: Post-traumatic stress disorder (PTSD), Anxiety disorders, COVID-19
  • MohammadBagher Mashaherifard, Mehdi Motififard, Navid Taheri* Pages 42-55
    Objective 

    Osteoarthritis is one of the most common knee joint diseases. It is a multifactorial, inflammatory, and destructive disorder of the joint that involves the synovial tissues and joint cartilage and causes permanent pain, functional limitations, and a decrease in patients’ quality of life (QoL). In advanced cases of the disease, total knee arthroplasty is performed to reduce pain and improve the function of the patients. The presence of pain after this surgery is a major concern that reduces the QoL of these people. One of the causes of pain after surgery is extra-articular pain and involvement of the musculoskeletal system, the most common cause of which is pain caused by active trigger points. Dry needling is one way to deactivate trigger points. This study aimed to investigate the effects of dry needling on the pain intensity and function of patients with active trigger points in the muscles around the knee after total knee arthroplasty.

    Materials & Methods 

    This research was a before-and-after clinical trial study. In this study, 49 patients aged 55 to 80 years, with at least 3 months past their total knee arthroplasty and still having pain, were included by an orthopedic specialist after reviewing the inclusion and exclusion criteria. After the first researcher considered the inclusion and exclusion criteria and the presence of active trigger points in the muscles around the knee, including the quadriceps, hamstring, and gastrocsoleus, 27 patients were qualified. The amount of pain in these patients before, one week, and one month, after dry needling was measured and compared based on the linear visual analog scale. Also, the performance of the patients was assessed based on the knee injury and osteoarthritis outcome score questionnaire. This study aimed to investigate the short-term effects of dry needling on pain intensity and function of patients with active trigger points in the muscles around the knee after total knee arthroplasty.

    Results 

    The results of this study show a significant difference (P<0.001) between the amount of pain before dry needling (57.2±8.9) and one week after dry needling (10.8±33.6). Also, there is a significant (P<0.006) difference between the performance of patients before dry needling (47.5±11.9) and one week after dry needling (42.3±10.6). No significant difference was observed regarding pain and performance between one week and one month after dry needling.

    Conclusion

    Performing one dry needling session on the active trigger points of the muscles around the knee after total knee arthroplasty reduces pain and improves patients’ performance.

    Keywords: Dry needling, Active trigger points, Pain, Total knee arthroplasty
  • Mohsen Niazi, Ali Farhadian, Neda Khodakarmian Gilan*, Azad Omidvar Pages 56-75
    Objective

    There are so many people with disabilities worldwide. This condition has led to taking various national and international measures regarding the rights of people with disabilities. Protecting the rights of people with disabilities in the context of international methods is an important issue that has been explored for years. This study aims to explain the dimensions of the rights of people with disabilities in Iran.

    Materials & Methods

    In this study, the meta-synthesis method was used, and the statistical population of the research articles was extracted from various research databases, such as Magiran, Normgaz, Regional Information Center for Science and Technology, Science Net Database, Nematan, Civilica, and Humanities Portal were selected. In this study, based on the inclusion criteria, such as title, abstract, content, and quality assessment of studies, 14 articles were finally selected for study analysis. In addition, the time frame of this research is from 2009 to 2020. Also, this study used the 7-step method of Sandelowski and Barros (2007) to analyze the research data.

    Results

    The most important rights of the disabled are employment, human value and dignity, education, belonging, proper design of urban furniture, access to health services, elimination of social discrimination, recreation and leisure, social security, freedom, and transportation. By reviewing and integrating the initial findings in this study, after going back and forth between sub-fields, 7 main fields of disability rights were obtained: cultural, economic, political, architectural and urban rights, social, medical, and legal rights. This study examined the content validity ratio and content validity index. The opinions of 8 experts in this field have been used to calculate this ratio. Concerning the content validity ratio, it should be said that it was acceptable for all dimensions. The Kappa index has been used to measure the reliability of the designed model; the kappa coefficient is calculated to be 87%, which is at a high level of the agreement due to the status of the kappa index.

    Conclusion

    Legally, people with disabilities have cultural, economic, political, architectural, urban, social, medical, and legal rights. Different and negative views of managers and individuals in society have led to disregarding the rights of people with disabilities. Lack of proper knowledge about people with disabilities and subsequent marginalization will have negative consequences. Proper knowledge of this phenomenon and awareness of the capabilities of people with disabilities is an effective step toward developing a country. Most people with disabilities have been deprived of their basic social, economic, political, and cultural rights. In this regard, pervasive stereotypes, attitudes, and discrimination have reinforced this injustice. It is worthwhile that by changing the perspective of the international community, government, and citizens, able-bodied people can live a just life alongside others. The Iranian government can assist people with disabilities in enacting and enforcing various laws on the rights of persons with disabilities.

    Keywords: People with disabilities, Disability assessment, Disability insurance, Disability studies
  • Mahsa Kavyani Boroujeni*, MohammadTaghi Karimi, Keyvan Sharifmoradi, Hossein Akbari-Aghdam Pages 76-95
    Objective

    Knee osteoarthritis is one of the most common musculoskeletal disorders affecting balance. It is also a risk factor for falling in older people. People with a history of falling, whether being injured or not, acquire a fear of potential falling, so they limit their functional activities, leading to decreased mobility, muscle weakness, and increased risk of falling in the future. Evaluating the relationship between balance and fear of falling in these patients can detect the disability mechanisms and falling and also help find more effective therapeutic methods for these patients. Some previous studies evaluated the stability of patients by clinical methods in static situations and related it to fear of falling. However, the walking stability of patients was not assessed by laboratory-based systems in previous studies. Therefore, we aimed to evaluate dynamic (during walking and based on the center of mass sways) and static stability (based on the center of pressure sways) and their relationship with falling risk in patients with knee osteoarthritis.

    Materials & Methods

    This is a descriptive cross-sectional study. A group of 15 subjects with mild to moderate knee osteoarthritis with a Mean±SD age of 50±3.22 years and 15 normal subjects with comparable age, height, and weight participated in this study. The subjects’ standing stability was evaluated using a Kistler force plate based on mediolateral (ML) and anteroposterior (AP) displacements of the center of pressure. Also, the dynamic stability of the subjects was evaluated during walking and based on the center of mass-base of support relationship in AP and ML directions. Kinematic data were collected using a motion analysis system with 7 high-speed cameras and a Kistler force plate. To model the body segments, the output of Qualisys track manager software was exported to Visual 3D software. Fear of falling was assessed by the native version of the fall efficacy scale (FES-I). The normal distribution of data was checked by the Shapiro-Wilk test. The independent samples t-test was used to compare the stability of patients and normal subjects. The Pearson correlation coefficient was used to evaluate the relationships between static and dynamic stability parameters and fear of falling in patients with knee osteoarthritis.

    Results 

    Patients with knee osteoarthritis had less stability during standing and walking than healthy subjects (P<0.05). Moreover, based on the results of this study, there was a linear relationship between the center of body pressure (COP) excursions in the AP direction and the fear of falling scale. Still, it was not significant (r=0.416, P=0.123), and there was no correlation between the other COP parameters with FES (r=0, P>0.05). The correlations between mean center of mass (COM) excursion in AP and ML directions and FES were 0.309 and -0.123, respectively; however, these correlations were also not statistically significant (P>0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, there is no significant relationship between static and dynamic stability of the patients with mild to moderate knee osteoarthritis (based on COP-COM variables) and the fall efficiency scale. So, it seems that to improve these patients’ functional abilities, and the therapists must focus on the other parameters that affect the falling, such as reducing pain, improving proprioception, and enhancing muscle strength. It is suggested that future studies include a more varied age range of elderly people and evaluate all contributing factors in falling of patients with knee osteoarthritis (such as pain, proprioception, vision, and muscle strength) and also evaluate the stability of patients with both laboratory-based and clinical tests.

    Keywords: Standing stability, Dynamic stability, Fear of falling, Knee osteoarthritis
  • Mojgan Farahbod, Iravan Masoudi Asl*, Seyyed Jamaloddin Tabibi, Mohammad Kamali Pages 96-113
    Objective

    Because of the increasing number of people with disabilities and the lack of awareness of disability prevention methods in developing countries, creating a proper rehabilitation structure and providing appropriate services are among the important goals of every health system. Conducting comparative studies is one of the research methods for reviewing the structure of the rehabilitation system in the country’s health system. This study aimed to compare the rehabilitation structure in Iran with 5 other countries.

    Materials & Methods 

    This research is a comparative study conducted in 2022. In this study, sampling was purposeful. Five countries of Germany, Japan, Canada, Turkey, and South Africa were compared in terms of organizational and health management, financial and legal components, and social policy components with Iran. Reliable databases and related resources in the rehabilitation structure were used to collect data. In this study, the obtained data were analyzed using the Bereday model containing four stages: Description, interpretation, proximity, and comparison. The findings were evaluated in a comparative table.

    Results

    The findings indicated that in terms of organization and health management, the Ministry of Health should be responsible for health management and rehabilitation, but in Iran, in addition to the Ministry of Health, the Red Crescent, the Martyr Foundation, and Exceptional Education Organization are also involved in the management of rehabilitation. Financial issues and problems are significant barriers for people with disabilities to access rehabilitation services in these countries. In Iran, a large part of these costs is paid from the pockets of families. Regarding legal components in Iran, as in other countries, specific rules exist to provide services to people with disabilities. But sometimes, these rules are not properly implemented. From the sociodemographic perspective, Iran has an aging population, welcomes immigrants, and holds diverse cultures. The access of all people in need of rehabilitation in this diverse population to the services needed is limited. In terms of policy components, regulating national health policy requires review and, if necessary, changes in existing health system policies.

    Conclusion

    The existence of a specific position for rehabilitation in the Iranian health system, provision of services, and management of rehabilitation affairs by a single organization such as the Ministry of Health, as well as proper implementation of laws and policies, can lead to structural improvement and management of the health system and rehabilitation. Financial obstacles and problems to rehabilitation services should be reduced, and government and insurance must cover most of the costs of rehabilitation services. Also, a review of national health policies and legislation in the country should be done to improve the access of all people with disabilities to health and rehabilitation services. Therefore, it is necessary to fundamentally review and reform the structure, value, and process of providing rehabilitation services.

    Keywords: Rehabilitation, Health system, Comparative study, Disability
  • Arezoo Hasanvand, Akbar Darouie*, Samira Aghadoost, Payman Dabirmoghaddam, Enayatollah Bakhshi Pages 114-131
    Objective

    Today transoral laser microsurgery is considered as one of the first options to control early laryngeal cancer, and voice disorder is one of the inevitable complications of this therapeutic component. This study aimed to compare the vocal function in patients with early-stage laryngeal cancer following laser surgery with healthy individuals with normal voice quality using acoustic analysis and the voice handicap index and to examine the correlation between the results of these two evaluations in each group.

    Materials & Methods 

    The current research is a descriptive-correlational and comparative study that was cross-sectioned using convenience sampling into two groups consisting of 60 men (Mean±SD of age 59.18±5.170 years) with early laryngeal cancer undergoing laser surgery as a patient group and 60 men (Mean±SD of age 56.68±5.491 years) with normal voice quality, and without any history of voice disorder as a control. The vocal function of participants was assessed using acoustic parameters (including jitter, shimmer, harmonic to noise ratio, fundamental frequency, smoothed cepstral peak prominence) and a 30-item Persian version of the voice handicap index questionnaire (including overall score and scores of physical, emotional and functional subscale). Then, data were analyzed using SPSS software, version 20, descriptive statistics, Kolmogorov-Smirnov, independent t-test, and Pearson correlation coefficient at the P<0.05.

    Results

    The results show that the acoustic parameters and voice handicap index in the group undergoing laser surgery are significantly different from the control group (P<0.001). Also, a significant direct correlation between jitter and shimmer with total score and physical subscale of VHI, a significant inverse correlation between the harmonic-to-noise ratio and total score, functional and physical subscales of VHI, as well as between smoothed cepstral peak prominence with total score and all subscales of VHI (P<0.05). In addition, in the control group, there is no significant correlation between the acoustic parameters and the subscales of the voice handicap index (P<0.05).

    Conclusion

    The findings of the acoustic analysis and the voice handicap index show impairment in vocal function and a decrease in voice-related quality of life (QoL) in patients with early laryngeal cancer after laser surgery. Furthermore, a significant correlation between the scores of the voice handicap index and acoustic analysis parameters, especially cepstral analysis indicates the necessity to pay attention to frequency-based analysis. Therefore the results of the present study emphasize the need for a comprehensive assessment of vocal function, providing voice therapy programs, and attention to psychological problems in patients with early laryngeal cancer after laser surgery.

    Keywords: Acoustic analysis, Voice handicap index, Laser surgery, Laryngeal cancer
  • Zhaleh Heydari, Gholamreza Aminian, Akbar Biglarian, Maryam Shokrpour, MohammadAli Mardani* Pages 132-149
    Objective

    The physical and hormonal changes occur in pregnant women, which may cause skeletal and muscular discomforts and back and pelvic pain. If the pelvic muscles mechanism is damaged, pelvic joints may have less stability, and the joint is more exposed to shearing force. As a result of this condition, the activity pattern of these muscles of the lumbar region may change, increased muscle activity compensates for the anterior forces, and bending moments may occur, especially when the abdomen volume is increased. In previous studies, the activity of pelvic muscles in the test of active straight leg raise (ASLR) was evaluated in pregnant women without using a pelvic belt. These belts are strapped at the level of the pelvic ring and do not fully support the lumbar region. The lumbar-pelvic belt can extend below the lower angle of the scapula, completely covering the lumbar region and supporting the waist and pelvis simultaneously. As a result, the whole body acts as a unit compared to a pelvic belt. The present study aims to compare the effect of the lumbar-pelvic belt with the pelvic belt in the activity of the pelvic muscles during the ASLR test of the lower limb in pregnant women with back and pelvic pain.

    Materials & Methods

    This was a clinical trial study on 48 pregnant women with pregnancy-related back and pelvic pain referred to the Kawsar Specialized and Subspecialty Clinic in Arak City, Iran. The sampling method was convenience sampling based on inclusion and exclusion. All participants completed the written consent form, and then they were randomly divided into three groups: lumbar-pelvic belt (14 women), pelvic belt (14 women), and control (20 women). First, a demographic questionnaire was completed by the participants. Then the pelvic muscles’ muscle activity was evaluated using surface electromyography during the ASLR test at the beginning of the study and then three weeks later. Covariance analysis was used in SPSS version 26 software for data analysis, and the significance level was considered 0.05.

    Results

    After three weeks of using the devices, the activity of the right rectus femoris, left rectus femoris, right biceps femoris, and left biceps femoris muscles decreased in both groups who used the belts and increased in the control group during the ASLR test. The activity of the right biceps femoris and left biceps femoris muscles in the lumbar-pelvic belt group was significantly reduced compared to the pelvic belt group (P<0.001). Although the activity level of the right rectus femoris and left rectus femoris muscles in the lumbar-pelvic belt group decreased more than the pelvic belt group, this decrease was not statistically significant.

    Conclusion

    The activity of the rectus femoris and biceps femoris muscles during the ASLR test decreased in both groups using the pelvic belts and increased in the control group after three weeks. This finding shows the effect of both pelvic belts on improving pelvic muscle activity. However, the lumbar-pelvic belt had a greater impact on improving the activity of the biceps femoris muscles than the pelvic belt during the ASLR test.

    Keywords: Pregnancy, Pelvic pain, Active straight leg raise, Muscle activity, Belt